Jedlá zeleň u vás doma

Jedlá zeleň u vás doma

Rádi byste něco pěstovali v domě nebo v bytu. Nevlastníte zahradu nebo není vhodná pro vaše pěstitelské pokusy? Nevadí, rostliny užitečné nejen pro vaši kuchyň můžete pěstovat i uvnitř. Vaše pokojová zahrádka má navíc i tu výhodu, že můžete bezpečně pěstovat po celý rok a úroda vám nezmrzne ani vám ji nespase nějaké zvíře. Nyní se podíváme na některé pěstitelné rostliny a na zásady pěstování.

Řeřicha vám vyroste kdekoliv

Vhodné rostliny

Pro začátek vaší pokojové jedlé zahrádky je třeba zaset něco jednoduchého. Ideální je řeřicha. Vlastně na ni nepotřebujete ani hlínu, stačí vám jen vata, na kterou nasypete semínka. Je třeba vatu udržovat neustále vlhkou. Nemusí být v květináči, stačí malá krabička nebo kelímek. Máte zde skoro stoprocentní jistotu, že vám řeřicha za nedlouho vyroste. Tato rostlina se dá buď přidat do různých salátů, kterým dodá chuť, nebo ji konzumujte jen na chlebu s máslem. Dokonce z ní můžete udělat i pomazánku.

Dalšími bylinami, které můžete vypěstovat za oknem v květináči, jsou pažitka a petržel (hovorově petrželka). Tyto rostlinky je lepší pěstovat v květináči nebo v truhlíku v hlíně. Rostou pomaleji než řeřicha. Je potřeba dávat pozor aby vám rostlinky nevykvetly, protože potom nebudou dobré k jídlu. Dají se nasypat po uvaření do polévky, na brambory nebo na jinou přílohu. Nejlepší je proto si je natrhat čerstvé.
Rostlinky využijete v kuchyni

Trochu náročnější jsou sherry rajčátka a lesní jahody. Ty je lepší dávat v teplých měsících na balkon, kde se jim na slunci lépe daří. U těchto rostlin je lepší si koupit sazeničky. Pokud se o ně budete dobře starat, je pravděpodobné, že vám brzy vykvetou a budete sklízet jahody nebo rajčátka, které vám zpestří vaši svačinu, večeři nebo oběd.

Jak pěstovat

Je potřeba se o rostliny starat jako venku, zalévat je a dávat pozor, aby měly dost živin. Byla by škoda, kdyby vám rostliny uhynuly.

Previous post Balzám na tělo i duši
Next post Hraním k úspěchu